Urology
· Voiding Dysfunction
1. Urinary Retention.
???) In chronic retention of
urine, one statement is not true:
It is usually painless
The bladder is atonic and may
distend up to the umbilicus
It may present with uremia
It should be revealed by rapid
decompression
Benign hyperplasia of the
prostate is a common cause
Answer: 4* It should be revealed
by rapid decompression
2. Benign Prostatic Hyperplasia (BPH).
???) The most common cause of
acute retention of urine in men is:
Chronic prostatitis
Benign hyperplasia of prostate
Carcinoma of prostate
Urethral stricture
Prostatic abscess
Answer: 2* Benign hyperplasia of
prostate
???) The following are
indications for prostatectomy, except:
Severe prostatitis
Enlarged prostate felt by PR
digital examination
Recurrent acute retention of
urine
Chronic retention of urine
Development of urinary
complications as infection, hemorrhage and stones
Answer: 2* Enlarged prostate
felt by PR digital examination
***) Which of the following is
not a possible complication of senile hypertrophy of the prostate:
Hematuria
Hydronephrosis
Recurrent urinary tract
infection
Renal failure
Renal cell carcinoma
Answer: 5* Renal cell carcinoma
· Stone Disease
1. Renal Stones.
???) The most accurate method of
detecting renal calculi is:
Unenhanced spiral CT
Enhanced spiral CT
Ultrasonography
Excretory urogram
KUB film (kidneys, ureters,
bladder).
Answer: 1* Unenhanced spiral CT
???) The best treatment of a 4mm
lower ureteric stone is a 30 years old healthy male is:
Immediate surgical removal
Immediate endoscopic removal
Immediate extracorporal shock
with lithotripsy
Diuretic drugs
Plenty of fluids and pain killer
Answer: 5* Plenty of fluids and
pain killer
2. Uric Acid Stones.
???) Which of the following
urinary calculi is radiolucent:
Calcium oxalate
Uric acid
Cystine stone
Mixed stone
Triple phosphate stone
Answer: 2* Uric acid
3. Cystine Stones.
???) One of the following is a radio-lucent
urinary stone:
Cholesterol
Cystine
Urate
Oxalate
Phosphate
Answer: 2* Cystine
???) As regarding cystine stones
all of the following are true, except:
They are primary uncommon
urinary stones
They are inherited stones
They are radio-opaque
Can be treated conservatively
They develop in alkaline urine
Answer: 3* They are radio-opaque
· Urological Neoplasms
1. Malignant Renal Neoplasms.
***) The most common clinical
picture of renal cell carcinoma is:
Pyrexia
Hematuria
Mass in the flank
Left sided varicocele
Flank pain
Answer: 2* Hematuria
2. Prostatic Carcinoma.
???) Concerning prostatic
carcinoma, all of the following statements are correct, except:
Many cases remain symptom free
for long time
Signs and symptoms are similar
to benign prostatic hyperplasia
Blood stream spread is mainly to
the bone
Bone metastases are osteolytic
Stilbestrol is useful in
management
Answer: 4* Bone metastases are
osteolytic
3. Testicular Tumors.
???) The following tumors are
benign, except:
Leiomyoma
Chondroma
Seminoma
Meningioma
Dermoid cyst
Answer: 3* Seminoma
???) A 35 years old male
presented with bilateral gynecomastia and RL. testicular tumor. The most likely
pathological diagnosis is:
Lymphoma
Seminoma
Teratocarcinoma
Choriocarcinoma
Metastatic carcinoma
Answer: 2* Seminoma
???) Serum alpha-fetoprotein is
raised in one of the following tumors
Malignant teratoma of the testis
Carcinoma of the prostate
Malignant lymphoma
Carcinoma of the breast
Carcinoma of the sigmoid colon
Answer: 1* Malignant teratoma of
the testis
· Scrotal Mass
1. Varicocele.
???) Chronic scrotal pain is
most often due to:
Testicular trauma
Cryptorchidism
Testicular torsion
Varicocele
Orchitis
Answer: 4* Varicoceles
2. Hydrocele.
???) A 2 years old child with
oblong cystic swelling in the inguinal canal that moves downward pull of the
testis has:
Indirect inguinal hernia
Direct inguinal hernia
Encysted hydrocele
Vagial hydrocele
Femoral hernia
Answer: 3* Encysted hydrocele
???) A smooth oval cystic
swelling associated with the spermatic cord that moves downwards with gentle
traction upon the testis is:
Irreducible indirect inguinal
hernia
Varicocele
Encysted hydrocele
Communicated hydrocele
Vaginal hydrocele
Answer: 3* Encysted hydrocele
3. Testicular Torsion.
???) Concerning torsion
testicles all of the following are true, except:
The condition is rare in normal
fully descended testicles
The highest incidence is between
10 and 25 years of age
The condition stimulates
strangulated inguinal hernia or epididimoorchitis
Acute straining during
defecation or lifting heavy weight is an axciting cause
Treatment consists of
exploration of the affected side only
Answer: 5* Treatment consists of
exploration of the affected side only
???) In cases of torsion
testicles all are true, except:
Orchidopexy of the affected side
only
Undescended testis is more
liable for torsion
Orchidopexy of both testis must
be done
It affects young age males
Clinically it simulates acute
epididymoorchitis
Answer: 1* Orchidopexy of the
affected side only
???) Concerning torsion testicle
all of the following are true, except:
The highest incidence is between
40 and 50 years of age
Although acute straining is a
predisposing factor some cases occur during sleep
Clinically it simulates
epididimo-orchitis or strangulated inguinal hernia
The condition develops more
commonly in the incompletely descended testicles
After dealing surgically with
the affected side exploration and fixation of the opposite side should be done
Answer: 1* The highest incidence
is between 40 and 50 years of age
???) Which of the following
simulates clinically torsion of the testicle:
Encysted hydrocele
Communicated hydrocele
Varicocele
Acute epididymo-orchitis
Indirect inguinal hernia
Answer: 4* Acute
epididymo-orchitis
???) The commonest cause of
acute scrotal pain in a 12 years old child with no fever and normal urine
analysis is:
Epididimitis
Orchitis
Varicocele
Torsion of testicle
Hydrocele
Answer: 4* Torsion of testicle
· Trauma
1. Renal Trauma.
???) As regarding renal injury,
all of the following are true, except:
It may follow direct blow or
fall upon the loin
It may be an isolated injury or associated
with injury of other intra-abdominal organs
Swelling of the flank and
hematuria are important manifestations
The magnitude of the injury is
variable
Nephrectomy is the ideal method
of treatment whatever the degree of injury
Answer: 5* Nephrectomy is the
ideal method of treatment whatever the degree of injury
???) As regard to kidney
injuries all of the following are true, except:
Direct blows or fall upon the
loin are common causes of such injuries
Although hematuria is a cardinal
sign it may not make its appearance until some hours after the accident
Associated injury of other
abdominal viscera may occur
IVU should be done
In all cases direct exploration
of the kidney should be done to preserve the kidney
Answer: 5* In all cases direct
exploration of the kidney should be done to preserve the kidney
2. Urethral Injuries.
???) Ureteral injuries are least
common as a result of:
Radical hysterectomy
Penetrating or blunt trauma
Abdominoperineal resection
Anterior resection of the
sigmoid
Radiation therapy of carcinoma
of the cervix
Answer: 2* Penetrating or blunt
trauma
???) Concerning rupture of the
bulbous urethra all of the following are true, except:
Falling astride a projecting
object is the usual cause of injury
After the accident the condition
is highly suspected by triad of urethra hemorrhage, perineal hematoma and
retention of urine
If the patient is allowed to
pass urine extravasation of urine usually occurs subcutaneously
The usual treatment is immediate
urethral catheterization applied in the emergency room and left for one week
A course of antibiotics is given
and continued until complete healing of the urethra
Answer: 4* The usual treatment
is immediate urethral catheterization applied in the emergency room and left
for one week
· Pediatric Urology
1. Nephroblastoma (Wilms' Tumor).
???) Concerning nephroblastoma
(Wilm's tumor), all the following are true, except:
Arising from embryonic
nephrogenic tissue, so it is a mixed tumor
Originally it is situated in one
pole of the kidney, and bilateral cases occasionally are seen
The most common presentation is
a progressively enlarging abdominal mass noticed by the parents
Progressive deterioration of
general health, anemia and pyrexia are common manifestations
The tumor spreads mainly by
lymph to the para-aortic lymph nodes
Answer: 5* The tumor spreads
mainly by lymph to the para-aortic lymph nodes
2. Cryptorchidism (Ectopic Testes).
???) Undescended testicle is
commonly associated with:
Direct inguinal hernia
Hypospadia
Indirect inguinal hernia
Paraphimosis
Femoral hernia
Answer: 3* Indirect inguinal
hernia
???) Concerning undescended
testicle, all of the following are true, except:
The testis may be incompletely
descended or in an ectopic site
The condition may be unilateral
or bilateral
In neglected bilateral cases
sterility usually occurs
The affected testis is more
liable to trauma, torsion and malignancy
In unilateral cases surgical
treatment has to be done just after puberty
Answer: 5* In unilateral cases
surgical treatment has to be done just after puberty
???) Regarding undescended
testicle all of the following are true, except:
It is usually associated with a
hernial sac
It is more liable for torsion
than the normally descended testicle
Neglected bilateral cases are
associated with decreased spermatogenesis
Orchiopexy does not reduce the
risk of malignant degeneration
Surgical correction should be
done around the age of puberty
Answer: 5* Surgical correction
should be done around the age of puberty
Comments
Post a Comment